Ting eg lærte etter første uken på sykkel.

Det er nå en uke siden eg har begynt å kjøre motorsykkel. Her er noen notater:

1. Pass på at du har strammet ALLE skruer.

IMG_20140913_181026

Greit nok du har jobbet lenge. Skrudd, lakkert, sjært, slipt, smørt osv. Det er kun noen få ting igjen før du kan fyre den opp. Men husk å  være nøye med  å stramme alle skruer. Spesielt på en eldre sykkel.

2. Ikkje tror at hvis det kommer en lyd som ikkje har vært der fra før, så kan du bare kjøre videre og vente på hva som skjer. Stans og sjekk.

Lærte dette på en hard måte. Eg måtte kjøre en lengre tur for å kjøpe kjedespray. Flyr nedover motorveien i litt over 80 og plutselig hører at den chopperaktige lyden fra høgre eksospotte blei ett par hakk tøffere og råere…

“Hmmm, Tøft!”- tenkte eg. “Sikkert røret som blei mer renset av at det ble brukt…”

Feil. Ti sekunder etter den optimiske tanke hører eg en jæveli metall-mot-asfalt lyd og ser i sidespeilet. Eksosrøret spretter som en ball og  tar de sykeste saltoene foran et rekke med biler som bråstopper. Ikkje kult.

“Du vet, veteran sykkel!” sa eg til en hyggelig sjafør som skjønte ka det går i. Han kjørte potten min til nærmeste bensinstasjon på veg mot byen der eg kunne få låne verktøy av min store mentor og fikse den på plass.

3.Sykkelen kommer ikkje til å si i fra når den er tom for drivstoff. Det må du passe på selv.

Så heldig som eg er gikk eg tom for drivstoff i et lyskryss kun 50 meter fra en bensinstasjon. Man har selvfølgelis en liten reserve å gå på, men glem ikkje å se ned i tanken når du parkerer sykkelen eller kjører forbi en bensinstasjon. Det kan også være en måte å bli kjent med noen på. Som i går da eg skulle fylle på, traff eg tilfeldigvis en kompis på atv og en han kjente. Når man kjører en spesiell sykkel, er det lett å komme i kontakt med andre MC folk. Lidenskapen for noe binder lett.

stianatv

jonsuzuki

4. Sjekk ALLE skruene en gang til og ha med deg noen enkle verktøy.

To dager senere kjikket eg ned under sete for å justere på tomgangen. Da oppdaget eg at flere skruer under forgasseren var løse og måtte improvesere fram en kort skrujern. Men uansett hvor kreativ du kan være, er det best å ha det rette verktøyet. Neste kjøp: en multiverktøyskniv eller noe lignande.

IMG_20140913_182441
IMG_20140913_183117

5. Gjør ting selv 

På torsdag byttet eg bremseklossere framme og i går skiftet eg oljen på sykkelen. Eg kan ikkje få sagt det nok hvor godt det kjennes å kunne gjøre ting selv. Det er noe som appelerer ekstremt mye til den stadig større klassiske manne-mannen i meg.Ting som Ikkje være redd for å bli skitten. Handling fram for ord. Ingen frykt for å feile. Vite at uansett hva det er, så kan eg faktisk fikse det. Alene eller med råd fra en god venn.

Eg har vært ekstrem heldig da livet sendte meg Roy. Venn og mentor. En eg kan trygt kalle en ekte mann. Ærlig, direkte, rettferdig og erfaringsrik. Far og nylig bestefar. I Russland har vi et utrykk som beskriver nøyaktig hva eg tenker om Roy: “han kunne du tatt med deg på en tomanns spionoppdrag midt i fiendens bakgård”

roysager

Hadde eg ikkje truffet ham tilfeldig for neon år tilbake, hadde eg nok ikkje klart alt dette. Men denne historien fortjener å bli fortalt for seg selv.

N.S.A.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: